Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2016 22:54 - 5.сигурни стъпки към емигрантството.
Автор: ratman Категория: Политика   
Прочетен: 1817 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
1ва. Как се прави дребен бизнес в България.

Дребен бизнес. По скоро начин да се самозадължиш към всички институции. Преди години работих в малка фирма за услуги. Получавах някаква заплата. Не много за бранша , но достатъчно за да покривам разходите. За това пък беше с удобно работно време ,либерален шеф и що годе свестни колеги. Да ама дойде кризата . Учтиво бях помолен да напусна въз основа на "Предизвестие за напускане" подписано в далечните години на назначаването ми ,което беше условие при назначаването ми. Няколко месеца на борсата... Какво пък ,малко но от сърце , както казват получаващите подобна финансова помощица (естествено на базата на минимална заплата ,на която шефа старателно ме е осигурявал в годините на процъвтяващата си фирмичка). Решено. Сега мога да направя собствена фирма. И бизнес. Дребен. Много дребен. Нещо като изчезналите от известно време насам лъскачи на обувки. Да изкарвам някой лев ,не да ставам милионер. Фирма сега се прави с 2 лева капитал. Не като когато ми се искаше много ,но за фирма трябваше да имам имане от поне 5 хилядарки. Толкова събрах за десетте години при шефа.
 Речено-сторено. Регистрирах фирмата ,намерих помещение с нормален наем на нормална улица в нормален квартал. Няма да обяснявам през колко хартия минах за да задоволя прищевките на всички институции . Все едно откривах супермаркет. После разбрах ,че процедурата за хипермаркет или будка за закуски е една и съща. Равнопоставеност в бизнеса! Както и да е. В последствие открих ,че колкото и да е малък бизнеса таксите и разходите не са по различни. Сега разбирам защо изчезнаха лъскащите обувки роми от площадите. Всеки извадил сандъче на улицата ,трябва да се срещне с общинските случители (тротоарно право), Националния Осигурителен Институт , Националната Агенция по Приходите(чий приходи? за мен са разходи) и БАБХ (Агенцията по храните - бивше ХЕИ). Значи да си ром и да лъскаш обувки ти трябва разрешително от всички тези плюс касов апарат ,счетоводител ,разплащателна сметка в банка и минимално оборудване (вакса и четка за обувки) ако са ти останали средства. Е бизнеса ми почти е пред провал няколко години след старта. Задълженията към институциите само нарастват ,понеже приходите ми са намалели доста заради стагнацията ,покупателната способност на масовия потребител ,нелоялната конкуренция водена от хипермаркетите с вечните им промоции. Всъщото време разходите си остават и се задълбочават. Режийни ,ток ,вода ,наем ,счетоводни услуги ,заплата на единствения ми работник ,който е без осигуровки защото ако му ги удържа от заплатата ще се принуди да стане веган за да може да си плаща редовно наема ,тока ,водата ,топлото и да не ходи гол. След запора на банковата сметка в която баланса отдавна е под нулата ,няма какво да го мисля. Отивам някъде. Някъде другаде. Където и без фирма , ще мога да работя даже като лъскач на обувки.



2ра. Кои ме пази за здраве.

Най доволни от здравната система са лекарите ,случайно оцелелите пациенти и ромите. Да чукна на дърво... За сега само носа ми тече и стискам палци НЗОК да не забрани продажбата на парацетамол и аспирин без рецепта. Когато останах без работа /виж 1/ някак си неусетно спрях да плащам така наречените "здравни осигуровки". Не ,че са много парите. Някакви си 16 - 17 лева ,само колкото струва един субсидиран електоратски глас. Да ама като си броиш стотинките по джобовете някак си ти се струва огромна сума. А и да искаш ,плащането им е изключително "улеснено и достъпно". А след година сумата става още по огромна , а след няколко години направо като джакпот. И лихва се начислява!? Като да си взел пари на кредит от здравеопазването. Интересното е ,че предишните вноски които някой някога е внасял не се натрупват ,а магически се изпаряват и губиш невероятните си "здравноосигурителни права" колкото и да не си използвал въпросните "права".Защото в часния сектор "болнични" звучи като мръсна дума.  За сметка на това , всяко посещение при лекар е свързано с някакъв вид плащане. Като минимум - потребителска такса! Е за какво са ежемесечните вноски?! Ахаааа ,досещам се!! За "спешна" ,"бърза" или неотложна помощ! Изключително неадекватна и почти винаги закъсняла "грижа" за гражданина ,па бил той и "здравноосигурен". Вият линейките ,санитари и лекари се суетят , спасяват пострадали от катастрофи ,сърдечноболни ,ранени.... Оппаа , това беше в някакъв сериал. Не ,не ,не , на телефон 112 реагират полуадекватно , е да, не са сигурни дали като пратят екип няма да бъде посрещнат от тумба мургави опиянени "граждани" ,спецове по юмручно здравеопазване. Разбирам ги , но напоследък от ненавременна медицинска намеса хората просто отиват в един "по добър свят". Още по странно става за работещите в чужбина. Докато отсъстват физически от страната , им се начисляват задължения по същия начин както и на присъстващите. Правилно! На тез тарикати парите им са в повече. Ще ми ходят те да заработват по чужбина... Да плащат на чужбинската НЗОК и после искат тука да се лекуват... Тариакати! А ако ползват платени медицински услуги а не плащат "здравноосигурителни вноски" ,чудесно! Да плащат и тука и пак ще им ги вземем с лихвите! Нейсе. Имат бол пари ,ще плащат. 
           А ние ще направиме всички медицински услуги с пръстов отпечатък , за да станат рушветите по скъпи за фалшиви болнични на държавните служители.




3та. Сигурноста

Нашата полиция ни пази!  Ех ,Веско! Ех ,Маринов!
От какво ни пази нашата полиция!? От битовата престъпност ,кражбите на автомобили ,наркоразпространението или  от телефонните измами?! Съвсем наскоро се разбра ,че въпросната полиция ,няма право да ползва събраните пациентски пръстови отпечатъци (виж 2-ра). Изобщо никакви пръстови отпечатъци ,освен собственоръчно събраните от евентуално "хванати от нас , пуснати от тях" и все още ненапуснали страната криминални елементи. Досегашния ми опит с полицията ме навежда на мисълта ,че най големия престъпник до момента е "неизвестен извършител". Дори с пръст да го посочиш , с камера да го заснемеш ,с белезници да им го заведеш. С последните две ,може би ,по скоро ще си създадеш проблеми. Не дай си ,боже , извършителя (бил той известен или неизвестен) да има връзки или други зависимости с роднина или милиционер или полицай! Проблемите остават за потърпевшия. За да работи нормално полицията ,престъпниците трябва доброволно да се регистрират в районните управления. Да подават заявления преди да направят някакъв зулум и после да се отчитат пак там ,като оставят съответните улики и признания. С пътните полицаи положението е подобно. Никога не са там където има нужда. За това пък ,продължават да търсят поприкрити местенца за събиране на "пътна такса". "Правоспособните" шофьори се множат. При тези цени ,защо пък не?! Схеми за получаване на заветната "книжка" да искате. В столицата е пълно с мургави таксиметрови  превозвачи ,а никой не е виждал ром в учебен автомобил. При покупката на автомобил най лесно е плащането. После следва хранилката за нещатни сътрудници регистриращи превозни средства в служба КАТ ,тъй като процедурата е очарователно тромава и отнема минимум ден в чакане, редене на опашки с всевъзможни усложнения и безсмислен документооборот. В същото време ,по пътищата се води война. За сега пешеходците губят.





4та. Комфорта на услугите и образУванието и кОлтурата.


 Не знам от къде да започна. Може би най наболелия проблем - Топлото. Не Вальо Топлото , него вече го забравихме. Напразно. След него нищо не се е променило. "Събираемоста" даже е нараснала. Има вече осъдени "потребители" ,които плащат "потребеното"! След масовото сваляне на радиатори и въвеждането на "топлинни счетоводители" ,таксите не намаляха. Напротив увеличиха се. За да може всеки от борда (борда на директорите) ,да може да си направи джакузито в къщи ,а не в кабинета ,като него! Всеки жител на панелка в "Люлин" знае ,че ползвал или не ползвал ,плаща месечен абонамент с различна за сезона такса. Таксата се изчислява от незнаен служител на Топлофикация ,който има паранормални способности ,защото сметката е в необозримо бъдеще с незнайна лихва на бъдещите задължения. Стига се до случаи при които и спирането на топлата вода не помага да спрат месечните щения на "дружеството" за така наречената сградна инсталация.
Цитат от интернет форум : " топлещ се на слънце - С жена си човек може да се разведе, а с парното ???!!!"
    Най после за електричеството има свободен пазар! Нямам коментар , все още. Но пък имам сметка за плащане. Добре. Ще я платя! За да могат братята роми да си крадат жица и ток на воля. Тока поскъпва. Нормално. Има загуби. Печалбите на енергоразпределителните дружества растат. А загуби все пак има. Ще цитирам заглавия от медии : "Заплатата на шеф на ЕРП е 120 000 лв. месечно " Качено на: 08:45, 19/02/2013 Newseurope, "Между 2,5 и 3 млн. лв. заплати и бонуси за ЕРП-тата" - БТВновините 30.12.2013 18:42 Обновена: 24.11.2014 13:42 .  А ромите плащат на Бат Сали. А той не плаща на ... Незнам на кой.
     За образованието ми е много трудно да давам мнение. Няма да цитирам заглавия. Принудени са да търпят "такива" деца! Заради делегираните бюджети. Така казват директорите. Това значи ли ,че няма начин да те изключат от училище ,ако системно не присъставаш ,не учиш и проявяваш агресия в училище? Това дето хранят децата с огризки в детските градини ,е само началото на масовата безграмотност та чак до абитуриентските изцепки ,напоявани с мазна чалгализация и кифловизация.





5та. Съдебна система и държавна администрация

По известо като "Те ги пускат". За обикновения българин "съдебна система" е като морското свинче. Нито е морско ,нито е свинче. А за "необикновения" българин е законен начин да узакони незаконните си придобивки за сметка на оня обикновения българин. Съсловието на съдийте е известно с имотните си придобивки. Това не са подкупи и рушвети. А законно закупени на свръхниски цени имоти ,земи и апартаменти.
Съдилищата са претрупани с дела. И въпреки това е трудно някой да се сети за осъдени политици ,лекари ,висши и низсши държавни чиновници изключая Вальо Топлото. За сметка на това има доста осъдени от монополисти и дребни мошеници ,както и няколко защитили правата си. За някои случаи като съдия Ченалова е трудно да се разбере дори ,кой кого и защо на колко и за какво. Каква е гаранцията ,че само Ченалова е Ченалова. Публична тайна е какви са ни съдийте и как се борят за ВАС и ВСС. Не , не за Вас а за Върховения Административен Съд  и  Висшия съдебен съвет. Цялата история звучи като съдийка сама да се съди защото е пречка на отсъждането си. Съд и справедливост изглежда се разминават галактически. Но закона си е закон и се спазва. Дори журналистически звучащите изрази внушават страхопочитание пред закона. В централна емисия новини се говори за "незаконни крави пресичащи държавната граница". Горките крави сигурно са в стрес от това ,колко са незаконни. Системните напъни на администрацията да вкара все по безумни нормативни актове ,актчета и уговорки само и само да узакони някакъв рекет над електоралните единици достигат до абсурди. То не беше узаконяване на остъклените балкони , то не беше наредби за рекламни табели по фасадите , то не беше опит за подравняване на климатиците по сградите или "да се монтират по покривните пространства" цитат "Махат климатиците от фасадите на сградите" агенция ДНЕС днес.бг /Прочети още на: http://www.dnes.bg/sofia/2012/02/22/mahat-klimaticite-ot-fasadite-na-sgradite.152072 /за който не вярва. Поредния хит е задължителния телефон във всеки  асансьор. Хем е смешно хем ни се реве ,защото някой ще ги плаща все пак. За да може някой "бизнесмен" чрез поредната нагласена "обществена поръчка" да осребри евтина китайска техника за която няма купувачи. Живеем във време  в което дори три годишните носят смартфон в джоба си.


В извод на гореописаното ,може да се каже ,че пъплещите към Европата бежанци от близкия изток горко ще съжаляват ако станат "истински българи". А за българите ,сега полетите поевтиняват с удивителна скорост на фона на отпадащите визи.



Гласувай:
5




1. ratman - Самоподкрепа
09.12.2016 19:10
http://www.dnes/politika/2016/12/08/ot-abv-iskat-kutiite-s-cigari-da-bydat-skriti-ot-vitrinite.324884,3
Поредна дивотия.
Коментари няма ли?
Без думи ли сте?
цитирай
2. morskipesni - Има коментар -но дали ще ти хареса?!
09.12.2016 21:10
Бизнес не се прави без сметка, а с подробни разчети, бизнесплан, стратегически маркетинг. Но сега времето е такова, че дори и ромите разбраха -няма начин да се прави бизнес в България. Но може да се краде, да се убива, безчинства. Това е бизнес-конюнктурата, или си мултиконцерн-или мафиот (то е едно и също), няма място за други. Жалко че късно го разбираш. И болезнено.
цитирай
3. ratman - Заеви! Само толко ли разбра? morskipesni
10.12.2016 08:35
morskipesni написа:
Бизнес не се прави без сметка, а с подробни разчети, бизнесплан, стратегически маркетинг. Но сега времето е такова, че дори и ромите разбраха -няма начин да се прави бизнес в България. Но може да се краде, да се убива, безчинства. Това е бизнес-конюнктурата, или си мултиконцерн-или мафиот (то е едно и също), няма място за други. Жалко че късно го разбираш. И болезнено.

Това ли разбра от цялата ситуация?!? Че аз нямам бизнес план? Това не е лична нападка. Това и аз мога да се сетя ,че съм идиот в идиотска държава.
От 300 реда ,това ли ? Това някаква избирателна слепота ли е!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ratman
Категория: Политика
Прочетен: 4207
Постинги: 1
Коментари: 3
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930